Wednesday, 12 November 2014

Cerita servis hospital salam medical center seksyen 19

Assalammualaikum.
Aku nak share pengalaman anak aku baru2 ni masuk hospital.
Die demam panas dkt 40celcius sblm tu pergi demc tapi ubat mcm tak jalan je. Asik 39.celcius ke atas. Risaunyeee la. Tak puas hati punye pasal bawak anak g pakar kanak2 klinik tan yg dkt jln berkeley klang tu sbb abg long carl aku ni rasi klo dkt klinik ni.sampai situ doktor check kate anak aku punye tekak bengkak sampai kepeti suare sbb tu die suare serak padahal tak batuk.dr tan risau kalau bengkak die tutup peti suare buatkan anak aku sesak nafas.die kate walau mcm mane pun hari ni kene masuk ward jugak utk amik nab..yg paling menakutkan mase tgh tunggu ubat misi dkt kaunter tu pun warning aku ckp bawakbterus tau nanti takut tibe2 anak awak rase mcm ade org cekik leher die. (Ok misi tu india)..pesen klinik tan ni kene makan ubat dulu depan dieorg baru boleh bayar or balik.mcm biaselaa maka bergemalaa satu klinik suare carl yg serak2 basah tu..
Bagusnye pergi dr tan ni demam si carl terus elok padahal dah 3hari kot aku dok sumbat ubat bontot pastu makan ubat sirap tu lagibtiap 4jam tak jln. Ni skali pergi je dr tan terus elok demam panas tak dtg..
Sambung cerite walaupun demam dah hilang tapi oleh kerana warning dr misi india yg menakutkan itu gagah kan jugakla cari hospital. Musim denggi kan jadi semua hospital penuh. Last2 pergila serah diri kat hospital salam.walaupun ade mcm2 dgr cerita dr org2 terdekat pasal hospital ni. Niat dlm hati nak bg anak nab je.

Hospital Salam banyak ward kosong. Masuk je aku dah tak sedap hati jumpe doktor yg first.dr azrim ku md saad name die tolong ingat ye kawan2 nama dr tu. Pertama kali jumpe dah la muke taknak senyum muke mcm baru bangun tido padahal baru pukul 10camtula. Tanye pasal anak aku pun mcm kasar.biasela anak aku ni penakut doktor mmg die meronta2la kan bile org nak check die. Situ pun aku dah nampak muke doktor mcm ape je chaitt. Pastu dah check die kate mmg kene admit. Tunggu laa urusan biaselaa nak masuk hospital mmg berjaman nak tunggu kan takpelaa redho tapi bile dah kene panggil utk masuk drip aku bawakla si cacarl ni masuk mmg die mengelupurla takutkan. Masuk bilik treatment room. Bile dah masuk dieorg 4org misi dgn dr.azrim ku  md saad ni tadi suruh aku ngan ibu kuar. Die tutup pintu siap locked ok!!. Aku mcm heran 3sbb aku heran. Kenape nak kene locked?kenape aku or ibu tak boleh teman anak aku tu dlm bilik pastu tinggal kan dgn org yg die mmg kenal!mmg melalak sepanjang masa sbb takut satu hal jugak dah la budak tu tekak bengkak. Mmg bodo punye prosedur!lepas tu paling heran kenape tak buat drip mase kat ward??. Tolongla ini bukan hospital kerajaan ni hospital bayar.bukan anak aku tak pernah masuk ward kan.
Tak habes kat situ. Korang tau dah la proses nak masuk drip tu lameee  dkt setengah jam aku rase.aku dgr anak aku melalak sepanjang mase. Mase tu aku rase nak tendang pintu suruh bukak pun ade tapi pk takpe dieorg pakar mesti tau ape nak buat.anak aku ni pesen klo kene inject die mmg jerit selebihnye die uuuu uuu uuu jelakan selalu nyela sbb klo masuk drip mmg aku yg pegang tapi kali ni sepanjang mase tiap bape minit die menjeritt jerit dan jerit aku mcm hairan.yg tak tahan tu aku dgr bunyi pukul mcm cari urat. Pukul die mmg kuat korang bayangkan la sampai aku boleh dengar kat luar bukan sekali banyak kali. Yaallah sedihnye bile aku teringat balik..aku dgr mcm anak aku nangis tak dengar suare mcm mulut kene tutup tu. Ok itu aku tak boleh tuduh sbb tak nampak yelaa bilik kunci kan. Tapi die anak aku naluri aku mcm kuat cakap dieorg tekup mulut anak aku kalau betul mmg sialan dieoeg semua yg dlm bilik tu. Yela dieorgvtau yg kiteorg ni kat luar.lepas tu tak habes lagi ni. Dieorg settle bukak pintu anak aku terus nangisla mcm biase nak dptkan kiteorg ni.kesian ko tau. Aku terus check tgk anak aku.korang tau tgn kanan inject sampai 5 bekas cucuk tgn kiri pun same banyak!dlm hati aku dah maki hamun dah .. aku dah agak mesti dieorg salah cucuk. Dlm lift aku terus tanye nurse. Kenape tgn anak saye tu banyak sgt kesan cucuk??salah cucuk ke. Misi tu ckp Eh takde puan. Itu kiteorg amik darah. Pastu die mcm lari2 mcm tak nak jawab. Mmg sial!..ok takpela aku redho dlm hati sedih sgt sgt org buat anak aku mcm ni. Sampai atas nurse2 ward mmg baik la..anak aku toksah ckpla. Die mcm trauma sgt sgt pegang peluk je aku or ibu taknak lepas tak nak turun bile kite pandang muke die mate die sedihhh sgt sgt nak ckp nak ngadu tak pandai.kesian sgt sgt. Die mcm dah letih sgt pastu korang tau sebaik aku perasan mmg piglet sungguh staff kecemasan tu tangan anak aku biru!!!!aku siap bandingkan dgn tangan belah satu lagi mmg sah biru darah tak jalan sbb ketat. Aku panggil misi ward  dieorg pun terkejut siap ckp haah ketat gile. Dah banyak kali pesan ngan dieorg kat bawah tu. Korang faham tak?????misi sendiri yg ckp!ape aku rase mmg mendidih.. Sedihh gilee.dieorg bukak balik..hmm rase nak balik sgt sgt tapi pk carl ni nak kan gas kan. Tahan la jugak kat situ..yg pelik nye sepanjang mlm takde pun misi dtg check pastu takde pun die bg gas..tak habes situ jugak pagi tu baru misi dtg kate nye eh tanggan anak awak bengkak rupenye cucuk die mmg salah tak masuk salur betol tgn cacarl dah bengkakk habesla mcm badang belah kanan. Sedih gilee . Terus aku ckp aku ank tukar hospital dah tak sanggup nak tahan dkt sini. Sebaikla dieorg lepaskan. Tanpe minta maaf ok..tapi kes anak aku salah cucuk dan segala bagai ni gosiip nye dah tersebarlaa satu hospital sbb aku tau mase ngah bayar bil die pun tau pasal cucuk2 tu. Hampeh masuk kejap takde buat ape pun 1083.00 kene.. heran tak?dah la mcm2 hal dieorg buat pastu takde minta maaf. Suami aku dtg balik sbb nak surat yg dari klinik dr tan. Mule2 dieorg taknak bg bertolak2 katenye surat tu dah hanta kat ward atas pastu alasan lain lagi yg original dieorg nak wat record. Laki aku kehulur kehilirla nak g amik surat.ape korang rase. Pastu ntah mcm mane dr azrim ku md saad tadi dtg kat laki aku. Laki aku tanye kenape anak saye cucuk banyak2 pastu boleh die ckp owh sbb anak awak tembam jadi susah nak cari urat. Laki aku naik hangin tak payah cite la ape yg die ckp kat doktor tu tapi last2 dr tu still tak ngaku salah die ckp ha takpela pergila buat report terus die blah. Sombong sungguh minta maaf pun tidak.mmgla haram jadah.
Anak kenal anak aku ni selalu kat kpj mmg selalulaa masuk ward. Takpenah mcm ni senang je die cari urat mmg sekali cucuk ok!bg aku doktor tu mmg stupid bab2 nak cucuk2 ni sbb tula die kunci pintu!aku ade hak nak tgk ape die buat sbb anak aku baru 2tahun!segala prosedur hospital salam ni mmg mengarut!!!menyesal dtg situ!mmg takkan lagilaaa aku nak pergi hospital yg mcm ni..bad service!!!!

Dan sampai skrg anak aku trauma bile jumpe doktor atau misi.bile tido malam pun nak berpelok kejap2 terkejut. Kasihan anak aku.